Terleme HYPERHIDROZİS Tedavisi

Koltuk altı terlemesi olarak bilinen hyperhidroziste ya ter bezlerinin aktivasyonunu geçici olarak yok etmek yada ter bezlerini cilt altı lazer uygulaması ile kalıcı olarak tahrip etmek gerekmektedir.

Terleme tedavisi ne demektir?

Terleme tedavisi ya geçici yada kalıcı olarak yapılır. Geçici olan tedavide süre kullanılın ilaca bağlı olarak değişir. Bu süre dört altı aydır. İşlem ter bölgesinin işaretlenmesi ile başlar. Nişasta karışımı ile bölge işaretlenir ve bir santim aralıklarla kullanılan ilaç zerkedilir. Bir hafta ila on gün içerisinde terleme  yüzde doksan oranında kaybolacaktır. İşlem lokal uyuşukluk oluşturularak yapıldığından acı sızı olmayacaktır. Terleme bu işlemle yaklaşık 4-6 ay süreli duracaktır.

Lazerle, güvenli, etkin ve çok az tahribat  yapıcı şekilde kalıcı olarak ter bezlerini yakma tedavisidir. Tedavi Nd:YAG 1064 nm dalga boyundaki lazerle gerçekleştirilir. Bütün diğer cerrahi tekniklerden daha az zarar vericidir. Skar oluşması yada  hasta hareket kısıtlaması gibi bir problem yaşanmayacaktır.

Lazerle Terleme tedavisi nasıl yapılır?

Lazer ışığı fotoselektiftir. Yani sadece ter bezlerini ısıtatarak haraplayacaktır. Yandaki diğer dokulara zarar vermemektedir. İşlem lokal anestezi altında yapılır. İşlem bir saatten kısa sürer. İşlemin adımları aşağıdaki gibidir:

1) LOKASYON BELİRLEME: İşlem öncesinde ter bezlerinin yeri iod ve nişasta kullanılarak belirlenir.
2)  Belirlenen alan infitrasyon aneztezisi ile duyarsızlaştırılır.
3)  Cilt ve cilt altı dokusu kör spatula yardımı ile birbirinden ayrılarak disseke edilir. Bu fiberoptik kanülün cilt altına daha rahat girmesini ve giren lazer kanülünün yukarı doğru atışını daha rahat yapmasını sağlayacaktır.
2)  IŞINLAMA: Ciltte fiberoptik kanülün geçebileceği 3mmlik bir kesi yapılarak fiberoptik kanül bu kesiden içeriye doğru ilerletilir. Fiberoptik kanülle 1064 nm lik QCW ışığı ateşlenir. İşlem, kanülü ileri geri yavaş hareketlerle hareket ettirerek tekrarlanacaktır. Lazer ışığının doğrultusundaki doku elle manipüle edilerek atışların mümkün mertebe dik gelmesi sağlanmalıdır. Bu atış cilt altındaki ter bezlerini  haraplayacaktır. İşlem önce ve sonrasında axillar bölge soğutularak ısının 40 derce üstüne çıkması  engellenmelidir.
3)  UZAKLAŞTIRMA: Bir kanül yardımı ile haraplanmış ter bezleri kürete edilerek emilir ve uzaklaştırılır. 

Lazerle Terleme tedavisinin avantajları nelerdir?

En büyük avantajı basitliği, kolaylığı işlemin hızlılığı, komplikasyon riskinin düşüklüğü ve etkinliğidir. İşlemin tümü bir  saaten fazla sürmez ve işlem yapılan kişi bir saatin içinde  normal aktivitelerine geri dönebilir. İşlem çok küçük bir kesi ile yapılacağından skar kalma ihtimaliyeti yok denecek kadar azdır.

Lazerle koltuk altı ter bezlerinin tedavisinin öncesinde yapılması gerenkenler nelerdir?

&  İşlem öncesinde sigara içilmemelidir.

&  İmmün sistem güçlendirici C vitamini gibi bir  ilaç almalıdır.

&   Alınan bütün ilaçların listesi doktora verilmelidir.

&  İşlem öncesinde kliniğe  gelmeden duş alınmalı ve işlem bölgesi dezenfektan sabunla yıkanmalıdır.

&  Ne tür anestezi alınacağı kesin olamadığı için işlemden 2-6 saat öncesinden itibaren aç olunmalıdır.

Lazerle koltuk altı ter bezlerinin yakılarak uzaklaştırılımasından sonra dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

&  İşlemin hemen sonrasında hasta taburcu olsada, en az 12 saat boyunca araba kullanılmamalıdır.

&  Lokal anestetiklerin etkisi 1 saatin içerisinde azalacağından, işlemin hemen sonrasında bir ağrı kesici alınmalıdır.

&   Bir antibiyotik başlanmalı ve bir hafta süreyle devam edilmelidir.

&  İşlem sonrasında günde 1-2 litre sıvı alınmalı, gıda arttırmalı, 24 saat sonra normal gıda rejimine geri dönülmelidir.

&   İlk 12 saat dinlenilmelidir. Fakat venöz tromboz riskinden dolayı total dinlenme süresi 12 saati aşmamalıdır .Trombozu  engellemek amacı ile minimal güç gerektiren tekrarlayıcı hareketlerin yapılmasında fayda vardır .

✍?   Hastanın işinin ne olduğuna göre işe dönüş süresi değişebilir. Genelde işlem sonrasında 2-4 gün sonra işe  geri dönülebilmektedir .

&   Normal fizik aktiviteye 3 hafta sonra dönülsede spor ve jimnastik salonunda çalışmaya bir aydan önce başlanmamalıdır.

&   İşlem sonrasında ilk iki hafta sürekli bir baskı bandajı takılmalıdır. Ondan sonraki iki hafta bandaj takılması keyfidir. Bandaj işlem alanına bütün olarak kullanılmalıdır.

⛑   İşlemden hemen sonraki gün bandaj değiştirme işlemi yapılabilir, ılık banyo alınılabilir. Kesi alanı çok dikkatle kurulanmalıdır.

⛑   İşlem sonrasında yara bölgeden sızıntı olacaktır. Bu hem aneztetik solüsyon hem parçalanmış yağ hücrelerinin sızıntısı ve hafif miktarda kan olabilir. Islanan bandajlar dikkatlice değiştirilmelidir.

⛑   İşlem sonrasındaki bir kaç günde herhangi bir cerrahi işlemde olduğu gibi tedavi alanında şişme görülecektir. Daha sonra doku iyileşerek altındaki dokuya yapılacaktır ..