Dolgu

DOLGULAR KONULUCAKLARI YERE GÖRE ÇEŞİTLİLİK GÖSTERMEKTEDİR.

Dolgu Nedir?

Dolgu genel anlamı ile  gerek yüzde gerek vücutta kullanılabilen, vücut ile uyumlu, boşlukları doldurmak için kullanılan maddelerdir. Vücuttan alının yağ dokusu dolgu maddesi olarak kullanılabileceği gibi bu iş için çok çeşitli firmaların ürettiği dolgu maddeleri bulunmaktadır. Dolgu maddelerinde olması gereken en önemli özellik steriliteleridir. Protein içeriklerinden dolayı alerjik olabilirler. Dolgular eritilebilir özellikleri ile kullanım avantajı sağlarlarken, kalsiyum kristalleri içeren dolgular daha  uzun süreli kalıcılıkları ile bazı vücut bölgelerinde ,örneğin ellerde tercih edilebilmektedirler.

Dolgu maddelerindeki özellikler ne olmalıdır?

Dolgu maddesinin temini, saklanması ve uygulanması kolay olmalıdır kalıcılığı uzun olmalıdır.  Dolgu maddesi toksik olmamalı kanser riski taşımamalıdır. Doğal bir görünüm sağlarken allerjik  reaksiyonlarına yol açmamalıdır.

Hangi maddeler dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır?

Dolgu maddesinde en çok kullanılan normalde vücudumuzda bulunan bir maddedir. Dermis dokusunun temel ara maddesidir. Dolgu çoklu şeker bağlı yapısında bir şeker zinciridir. Dolgu hacminin on katına dek su tutma özelliğine sahiptir. Su tutma ve bağlama kapasitesi, derinin esnekliğini ve hacmini arttırır. Yüksek su bağlama kapasitesine sahip bu maddeler, uzun ömürlü olmaları, allerjik reaksiyona neden olmamaları ve biyolojik emilime dirençli olmaları hedeflendiğinden polimerleri kimyasal olarak modifiye edilir. Bu maddelerin çapraz bağlanması, solüsyonu daha yoğun içerikli  yapar ve suda çözünmez hale getirir. Dolgu maddelerinin gerek cinsleri gerek aynı markanın değişik yerler için kullanılan farklı nitelikli maddeleri vardır. Kıvamı yüksek ve elastik kabiliyeti olan bu jel şeffaf ve kokusuzdur. Dolgu sterildir. Hayvandan elde edilmemiştir.B azı firmalar, maddelerinin içine lokal acı duyulmasını engelleyecek ama maddeyi bozmayacak ilaçlarla kombine  etmektedirler. Bu kullanım kolaylığını arttırmaktadır. Dolgu içeriklerini bazı  aminoasitler ve eser elementlerle  güçlendirmektedirler. Böylece hem dolgu etkisi hem cilde elastikiyet verici etki hem de renk açıcı etki artmaktadır. 

Dolgu nerelerde kullanılmalıdır?

Cildin bozulduğu, volümünü yani hacmini kaybettiği her yerde dolgu maddesinin kullanımı endikedir. Bu dudak kenarlarının ince kırışıklığı ya da göz çukurlarındaki çöküklükler ya da yanaklardaki çökmeler ya da burundan aşağı inen nasolabial çizgilenmeler olabilir. Sadece yaşlanma karşıtı olarak değil, gençlerde güzelleşmeyi sağlamak amacı ile özellikle ince dudaklarda kullanımı, alt üst dudak dudak eşitsizliklerini düzeltmede son derece yüz güldürücü olmaktadır. Yaşlıda dudak dolgusunun kullanımı hem dudağa eski genç ifadesini vermekte hem de dudak etrafı kırışıklıkların engellenmesinde profilaktik olmaktadır. Çünkü yarı çapta 1 mmlik bir artış bile dudak dairesinin genişliğini  x 3.14/ 2 mm. arttırmaktadır. Dolguların yüz güldürdüğü bir başka yer akne izleridir. Vücutta oluşan kaza sonrası çöküklükler, yanak ve elmacık kemikleri dolgunlaştırmak en çok kullanılan dolgu alanlardır. Özellikle yanağa konulan dolgular, yüzü yukarıya doğru kaldırmakta ve genç görüntünün oluşmasına yol açmaktadırlar. Son yıllarda özellikle kullanıma giren gözaltı ışık dolgusu, göz altı morluklarında çığır açmış gibidir. Gözaltı oluğundaki morluk gözaltı ışık dolgusunun içerdiği antioksidan, mineraller, vitamin ve proteinler sayesinde hatırı sayılır şekilde azalmaktadır.

Dolgu nasıl etki eder?

Dolgu, konulduğu yerde sünger vazifesi görür, su tutar ve dermisin içine yayılarak etkisini gösterir. Cildin nemlenmesini sağlar. Nemini kaybettiği için kırılan cildi onarır. Dermisi tekrar yapılandırır. Hem koruyucu hem onarıcıdır. Dolgu zamanla doğal eriyebilir olduğu için eriyecektir. Bu sebeple 6 aydan 12, 18 ve 24 aya dek konulduğu yere göre değişik kalıcılıklara sahip olsalarda dolgular eriyecek ve zamanla yenilenmeleri gerekecektir.

Dolgu doz ve uygulama nasıl olmalıdır?

Öncelikle dolgular profesyonelce bu işin eğitimini almış doktorlar tarafından yapılmalıdır. Tedaviye başlamadan önce, oluşacak şekil, beklentiler, olabilecek yan etkiler konusunda bilgilendirilmelidirler. Tedavi öncesinde dolgu önce ve sonrasını değerlendirmek üzere mutlak bir fotoğraf alınmalıdır. Dolgunun cildin neresine yapılacağı, tamamen cildin durumuna göre değişmektedir. Yüzeysel kırışıklık için dolgu yüzeysel yerleştirilmelidir aksi takdirde kalıcılığı azalacaktır.Ürünün derinde olduğu eğer dolguyu verirken bir dirençle karşılaşılmıyorsa aşikardır. Çok yüzeysel dolgu uygulamasında ise dolgu verilirken iğnenin reflesi cilt altından görülebilmektedir ki buda ciltte düzensizliğe yol açacağı için kaçınılmalıdır. Yüksek volume tutan derin dolgular kullanılıyorsa çok fazla yapmaktan kaçınılmalı, 10 gün bekleyip dolgunun oturması gerçekleştikten sonra ek doz yapılmalıdır. Dolgu maddesinin ne kadar kullanılması gerektiği, tamamen seçilen dolgu yapılacak yer ve kişinin durumu ile alakalıdır. İlk seferde bile 1 mlden 5 mlye dek dolgu uygulanabilir. Minimum ne kadar dolgu kullanılabileceğinden, istenilen netice için ne kadar dolgu kullanılabileceği konusunda fiyat bilgisi verilmeli, ve kişiler ona göre hazırlıklı olmalıdırlar. Fiyatlandırma kullanılan miktara, seçilen dolguya, yapılacak yere göre değişecektir. Dolgu yapılır yapılmaz, özellikle yüzeysel dolgular ovularak yerine oturmasını sağlamak gerekmektedir. İşlem sonrasında buz uygulaması, şişme ve morarma risklerini en aza indirmesi açısından önemlidir. Dolgu uygulaması çok hızlı bir işlem olup, yarım saatin içinde gençliğe dönmek dolgunun en hoş en kayda değer özelliğidir.

Hangi dolguları kullanmaktasınız?

Türkiye’de dolgu üretimi yoktur. Piyasadaki dolgu çeşitleri süratle artmaktadır.

Her markanın yüzün değişik yerlerinde kullanılabilen değişik dolguları bulunmaktadır. Bu dolgular menşei olarak Avrupa ülkelerinden getirilmektedir. Hangi dolgunun hangi çeşidinin kullanılacağına, kişiye göre karar verilmeyi gerektiren tecrübe isteyen bir husustur.