Vücudumuzu saran cildimizin iç ve dış mekanik tesirlere karşı dayanıklılığını korumak için oluşturduğu bulgulardır.
Cildin üç tabakası vardır:
Çatlaklar dermis tabakasında oluşmaktadır. Dermis oluşturduğu elastik lifler nedeni ile cildin esnemesini ve tekrar eski hala dönmesini sağlar.
Dermis uzun süre gerilime maruz kaldığında esnekliğini kaybeder.
Mast hücre degranülasyonu gerçekleşir ve buda derinin kolajen ve elastinine zarar verir. Defans olarak cilt içinde çatlak bantları oluşur.
Çatlak tedavisinde değişik tedavi kombinasyonlarının kullanılması gerekmektedir. Unutulmaması gereken husus çatlakta yüzde yüz tedavinin olmadığıdır. Bazı müesseseler hastalarına tedavi sonrasında cildiniz bebek poposu gibi olacak diyerek yanlış ümitlendirmeler yapmaktadırlar ki bunun doğru olmadığı bilinmelidir. Çatlak, evet azaltılabilir ama bu oran çatlağın durumuna göre % 40 -60 arasında olacaktır. Çatlak tedavisinde hedef birbirinden uzaklaşan sağlam cildi yakınlaştırmak ve çatlak bölgesinde oluşmuş çöküklüğü mümkün mertebe gidermektir. Bunun için kullanılan yöntemlerin başında fraksiyonel lazerlerin doku iyileştirici Pulse Dye ve Nd yag benzeni remodelling yapan lazerle beraber kullanımı gelmektedir. Çünkü çatlak derinin elastik lifllerindeki hasardan, kırılmadan oluşmaktadır. Non ablatif lazerler buradaki yeniden yapımı sağlamaktadır. Lazer yapılan cildi daha iyi hale getirmek ve üst katmanda düzelme sağlamak için bir kaç kez lazer yapılan cilde PRP uygulaması o ciltte yenilenmeyi başlatacaktır. Çatlaklarda birbirinden ayrılan cildi yakınlaştırmak için kullanılan bir diğer yöntem karboksiterapi yöntemidir. Çatlakların içine verilen karbondioksit gazı oradaki hücre yenilenmesini başlatır. Karbondioksit gazının cilt sıkılaştırıcı mesoteraptik ajanla dönüşümlü kullanılması 6-12 seansta çatlak derinin büyük oranda yakınlaşmasına yol açmaktadır. Mikrodermabrazyon ve peeling PRP kadar başarılı değildirler ama bir tedavi seçeneği olarak özellikle yüzeysel çatlaklarda seçilebilir.
Gerek estetik, gerekse psikososyal yönden bir hastalık olarak kabul edilmesi gereken çatlakların, günümüzde rehabilitasyonu mümkündür. Bu konuda ilerleyen teknolojilerle yeni tedavi seçenekleri oluşturulmaya devam edilmektedir.
Web sitemiz, web site ziyaretçilerimizi bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır ve sağlık hizmeti vermemektedir. Buradaki bilgiler hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılmamalıdır; bunun için mutlaka doktorunuza başvurunuz. Web sitemizdeki grafiksel ve yazısal tüm içerik hakları Dr. Semra Şagilgil’e aittir, herhangi bir şekilde kopyalanması veya kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’na göre suçtur.
Pusula Reklamevi ©2019
WhatsApp'tan randevu alın!